Παρμπρίζ Γαλιατσάτος Πάτρα

Τι είναι το σύστημα ADAS

Το ADAS είναι το ακρωνύμιο του “Advanced Driver Assistance Systems”, που σημαίνει “Προηγμένα Συστήματα Βοήθειας Οδηγού”. Το ADAS αποτελείται από ένα σύνολο τεχνολογιών και λειτουργιών που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τον οδηγό κατά τη διάρκεια της οδήγησης και να βελτιώσουν την ασφάλεια στο δρόμο.
Τα συστήματα ADAS μπορούν να περιλαμβάνουν αισθητήρες, κάμερες, ραντάρ και λογισμικό που αναλύουν δεδομένα από το περιβάλλον του οχήματος και παρέχουν πληροφορίες στον οδηγό για την κατάσταση του οχήματος και το περιβάλλον του.
Αυτά τα συστήματα μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή ατυχημάτων και στην αύξηση της ασφάλειας στο δρόμο.
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα συστημάτων ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) που βοηθούν τους οδηγούς να οδηγούν με ασφάλεια και να μειώσουν τον κίνδυνο ατυχημάτων. Ανάμεσα στα παραδείγματα αυτά είναι:
1. Σύστημα ανίχνευσης πεζών Automatic Emergency Braking (AEB): Χρησιμοποιεί κάμερες και αισθητήρες για να ανιχνεύσει πεζούς στον δρόμο και να προειδοποιήσει τον οδηγό για τον κίνδυνο σύγκρουσης. Σε περίπτωση που ο οδηγός δεν αντιδράσει, το σύστημα μπορεί να ενεργοποιήσει τα φρένα για να αποτρέψει τη σύγκρουση.
2. Σύστημα προειδοποίησης σύγκρουσης Forward Collision Warning (FCW): Χρησιμοποιεί αισθητήρες για να ανιχνεύσει τον κίνδυνο σύγκρουσης με άλλα οχήματα ή με αντικείμενα στον δρόμο. Προειδοποιεί τον οδηγό για τον κίνδυνο και μπορεί να παρεμβαίνει αυτόματα για να αποφύγει τη σύγκρουση.
3. Προσαρμοστικό Ρυθμιζόμενης Ταχύτητας (Adaptive Cruise Control – ACC): Αυτό το σύστημα χρησιμοποιεί αισθητήρες για να ανιχνεύσει την απόσταση μεταξύ του οχήματος του οδηγού και του οχήματος μπροστά του και ρυθμίζει την ταχύτητα του οχήματος αναλόγως για να διατηρεί μια ασφαλή απόσταση. Κάποια συστήματα μπορούν ακόμη να σταματήσουν και να ξεκινήσουν το όχημα στην κίνηση.
4. Σύστημα Ειδοποίησης Εξόδου από τη Λωρίδα Κίνησης (Lane Departure Warning – LDW): Αυτό το σύστημα χρησιμοποιεί κάμερες για να ανιχνεύσει όταν ο οδηγός εκτρέπεται από τη λωρίδα του αυτοκινήτου του ανεπιτήδευτα και παρέχει μια ειδοποίηση στον οδηγό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να παρέχει οδηγίες για να επαναφέρει το όχημα στην σωστή λωρίδα.
5. Σύστημα ανίχνευσης τυφλού σημείου Blind Spot Detection System (BSD): Αυτό το σύστημα χρησιμοποιεί αισθητήρες για να ανιχνεύσει πότε υπάρχει όχημα στο τυφλό σημείο του οδηγού και παρέχει μια προειδοποίηση στον οδηγό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το σύστημα μπορεί επίσης να παρέχει διορθωτικό σύστημα διεύθυνσης για την αποφυγή σύγκρουσης.

Αφήστε μια απάντηση