Παρμπρίζ Γαλιατσάτος Πάτρα

Τι σημαίνουν τα γράμματα στα κρύσταλλα του αυτοκινήτου;

car windshield

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί τι πληροφορίες μας δίνουν τα γράμματα που βρίσκονται στο παρμπρίζ και στα πλαϊνά κρύσταλλα του αυτοκινήτου; Σας προβλημάτισε ποτέ το πού κατασκευάζονται τα κρύσταλλα των αυτοκινήτων; Ποια χρονολογία έχουν παραχθεί και τι τύπος είναι; 

Τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις λίγοι τις γνωρίζουν, καθώς ελάχιστοι είναι αυτοί που δίνουν σημασία στην σφραγίδα που τοποθετείται στα τζάμια του αυτοκινήτου τους, παρά το γεγονός ότι αυτή προσφέρει πληθώρα χρήσιμων πληροφοριών.

Αυτές οι πληροφορίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές και αποτυπώνονται με γράμματα και αριθμούς, που σε πρώτη φάση μοιάζουν… ακατάληπτοι. Μόλις, ωστόσο, αποκωδικοποιηθούν, τότε μπορούν να μας προσφέρουν πολυεπίπεδη πληροφόρηση, αλλά και να προδώσουν τη χρονολογία και το ιστορικό ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου.

Για παράδειγμα, το γράμμα Ε (που είναι υποχρεωτικό) σε συνδυασμό με έναν αριθμό, μας δείχνει τη χώρα στην οποία το κρύσταλλο έχει πάρει έγκριση. Ο αριθμός στο κάτω μέρος μας ενημερώνει για την ημερομηνία κατασκευής, ενώ διάφορα ονόματα μας δείχνουν το εργοστάσιο κατασκευής, τον τύπο του κρυστάλλου κ.ο.κ.

Το κρύσταλλο για λόγους ασφαλείας πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι σημαίνουν τα γράμματα που υπάρχουν πάνω στα κρύσταλλα.

Κάποιες επιπρόσθετες πληροφορίες που παίρνουμε από τη σφραγίδα αυτή στα κρύσταλλά μας είναι:

  • Το έμβλημα του κατασκευαστή του αυτοκινήτου, αλλά και η ονομασία της εταιρείας που έχει κατασκευάσει το κρύσταλλο.

  • Ο τύπος του γυαλιού:

/ – εξαιρετικά ανθεκτικό

// – Κανονικό πολλαπλών επιπέδων

/// Πολλαπλών στρωμάτων, υποβληθέν σε ειδική μεταχείριση

IV- Πλαστικό γυαλί

V – Με χρωματισμό κάτω από 70%

VI – Διπλό γυαλί με χρωματισμό κάτω από 70%

  • Το γράμμα «Ε», ακολουθούμενο από έναν αριθμό (π.χ. «1»), υποδηλώνει τη χώρα όπου κατασκευάστηκε το κρύσταλλο. Ο κωδικός Ε1 δείχνει ότι η πιστοποίηση έχει δοθεί από τη Γερμανία. Το E2 υποδηλώνει Γαλλία, το E3 Ιταλία κ.ο.κ.

  • Ο Κωδικός DOT (από τα αρχικά Department of Transportation), που εκχωρείται από το Υπουργείο Μεταφορών στον κατασκευαστή του κρυστάλλου.

  • Το αναγνωριστικό του υλικού από το οποίο είναι κατασκευασμένο. Αντανακλά τις ιδιότητες του γυαλιού, όπως είναι το πάχος, το χρώμα και η επίστρωση.

  • Η ένδειξη AS υποδηλώνει τη θέση στην οποία μπορεί να τοποθετηθεί το γυαλί, βάσει της οπτικής του ποιότητας.

Με αυτόν τον τρόπο θα ξέρουμε και εμείς οι ίδιοι την ιστορία του παρμπρίζ και θα γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι τζάμι θα τοποθετήσουμε, όταν χρειαστεί να προχωρήσουμε στην αντικατάστασή του.

Τα γράμματα είναι υποχρεωτικό να υπάρχουν σε κάθε παρμπρίζ αυτοκινήτου.

Αφήστε μια απάντηση