Παρμπρίζ Γαλιατσάτος Πάτρα

Αντηλιακές μεμβράνες: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

αντηλιακές μεμβράνες

Οι αντηλιακές μεμβράνες αυτοκινήτων κάνουν πολύ περισσότερα από το να δίνουν στο γυαλί μια κομψή εμφάνιση. Τα οφέλη είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Χρησιμοποιούμε μια ποικιλία τεχνολογιών για την καταπολέμηση των ανεπιθύμητων παρενεργειών του ήλιου:

  • Καυτές/ζεστές επιφάνειες,
  • Ερεθιστικό θάμβωμα των ματιών και
  • Επιβλαβής έκθεση σε ακτίνες UV

Προστατέψτε λοιπόν εσάς και τους υπόλοιπους επιβαίνοντες στο αυτοκίνητό σας, προσθέστε απαράμιλλο στυλ, μειώστε το κόστος μετακίνησης και διατηρήστε το εσωτερικό του οχήματός σας σαν καινούριο. Αυτά είναι τα πλεονεκτήματα, που  προσφέρουν οι αντηλιακές μεμβράνες κάθε μέρα, όλο το χρόνο.

Τι είναι οι αντηλιακές μεμβράνες;

Κοιτάζοντάς τις δείχνουν σαν ένα σκοτεινό φιλμ. Πρόκειται για ένα αυτοκόλλητο φιλμ σε ποικίλες διαβαθμίσεις «σκουρότητας». Αποτελούνται από στρώσεις πολυεστέρα με κάθε στρώση να προσδίδει συγκεκριμένες ιδιότητες.

Όμως, οι αντηλιακές μεμβράνες, αποτελούνται από πολλά επιμέρους στρώματα, και επιστρώσεις, που προστατεύουν από τη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Πώς μας προστατεύουν;

Με τις τεχνολογίες που ενσωματώνουν οι σύγχρονες αντηλιακές μεμβράνες προστατεύουν την υγεία του οδηγού και φυσικά όσων βρίσκονται στην καμπίνα του αυτοκινήτου. Μπορούν και μπλοκάρουν έως και το 99% της υπεριώδους ακτινοβολίας που θα περνούσε στο εσωτερικό του αυτοκινήτου και κατ’ επέκταση στους επιβαίνοντες προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο το δέρμα τους.

Σκεφτείτε ότι σύμφωνα με μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, παιδιά με ηλικία έως και τα έξι χρόνια απορροφούν τρεις φορές περισσότερη ακτινοβολία σε σχέση με έναν ενήλικα άνθρωπο και έτσι θα καταλάβετε πόσο σημαντική είναι η τοποθέτησή τους στο αυτοκίνητο. Παράλληλα και σε αντίθεση με τις αντηλιακές κρέμες, οι μεμβράνες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους διαρκώς και όχι παροδικά, όλο το χρόνο. Η ταχύτερη επίτευξη της επιθυμητής θερμοκρασίας, σε συνδυασμό με το λιγότερο φως που εισβάλλει στην καμπίνα, αλλά και την σημαντική μείωση των αντανακλάσεων (ανάλογα με τον τύπο), βοηθά τον οδηγό στο να συγκεντρωθεί στην οδήγηση πολύ πιο γρήγορα αλλά και να διατηρήσει υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης και εγρήγορσης για σημαντικά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Νομοθεσία για τις αντηλιακές μεμβράνες αυτοκινήτων

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, ο ελάχιστος συντελεστής μετάδοσης του φωτός των κρυστάλλων αυτοκινήτων καθορίζεται σε:

  1. 75% για το εμπρόσθιο παρμπρίζ
  2. 70% για τα πλαϊνά κρύσταλλα οδηγού και συνοδηγού
  3. 70% για τα πίσω πλαϊνά κρύσταλλα και το οπίσθιο παρμπρίζ, εφόσον το όχημα δεν διαθέτει πλευρικούς καθρέφτες (σπάνια περίπτωση)

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, στα πίσω πλαϊνά κρύσταλλα και το πίσω παρμπρίζ δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.

Από τα παραπάνω, εξαιρούνται όσοι παρουσιάζουν προβλήματα υγείας τα οποία επηρεάζονται από την ηλιακή ακτινοβολία, εφόσον ο οδηγός του οχήματος έχει εξετασθεί από Δ.Ι.Ε. και υπάρχει σχετικό πόρισμα εξέτασης.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι με την επιλογή των μη νόμιμων μεμβρανών στα εμπρόσθια κρύσταλλα, χωρίς σχετικό αποδεικτικό πόρισμα εξέτασης, υπάρχει κίνδυνος προστίμου.

Η καταγραφή παραβάσεων για αντικανονικά φιμέ τζάμια είναι συχνή, στους ελέγχους της Τροχαίας. Τα σκούρα τζάμια μπορεί αφενός να δίνουν ωραία εμφάνιση στο αυτοκίνητο και αφετέρου να προσφέρουν πιο δροσερό εσωτερικό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όμως μπορεί να παραβιάζουν το άρθρο 81 του ΚΟΚ.

Συνιστούμε λοιπόν μεγάλη προσοχή και θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι οι προδιαγραφές τους είναι σύμφωνες με την Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Αφήστε μια απάντηση